Mar 10

Am primit recent o intrebare de la un investitor legata de alegerea momentului potrivit pentru a rascumpara detinerile in fondurile de investitii, asa ca scriem acum acest articol in care trasam cateva coordonate legate de momentul rascumpararii.

In primul rand, momentul potrivit pentru a rascumpara este diferit de la un investitor, la altul. Si este diferit, pentru ca fiecare investitor are obiective diferite, asteptari diferite si orizonturi de timp diferite.

Spre exemplu, exista investitori care au un orizont indelungat investitional si investesc pentru ca stiu cu siguranta ca vor avea nevoie de bani, la un moment dat in viitor. Nu stiu exact momentul, si nu stiu exact la ce le vor fi necesari banii, insa stiu ca vor avea nevoie de ei (sau macar le va fi cu mult mai bine daca ii vor avea). In general, acest tip de investitori prefera sa investeasca in fonduri cu un grad de risc mai mare, cum sunt fondurile de actiuni, pentru ca pe perioade lungi, posibilitatile de castig sunt foarte atractive. Pentru aceasta clasa de investitori, care nu au o nevoie stringenta de bani la un anumit moment, transferul din fondul de actiuni intr-un alt fond cu un risc mai scazut este cea mai buna solutie in perioadele cand bursele si deci, preturile actiunilor au o tendinta descrescatoare. Astfel, pentru ei, momentul potrivit pentru a rascumpara, de fapt pentru a-si transfera detinerile din fondul de actiuni intr-unul mai putin riscant, precum un fond de obligatiuni este momentul in care bursele dau semne clare ca se afla pe un trend descendent. Astfel isi marcheaza castigul obtinut in fondul de actiuni si il conserva, aplicandu-i si o crestere moderata pentru urmatoarea perioada prin investitia in fondul de obligatiuni. Desigur, de indata ce bursele dau semne ca isi revin si ca urmeaza o perioada de crestere, este un moment bun pentru a rascumpara din fondul de obligatiuni si a transfera detinerile intr-un fond de actiuni, mai agresiv.

Exista investitori care economisesc o anumita perioada (spre exemplu 5 ani) pentru ca au un obiectiv major de indeplinit (poate o masina noua, avansul pentru o casa, nunta unui copil, etc) la un anumit moment. Cu cat momentul realizarii obiectivului este mai apropiat, cu atat acesti investitori tind sa fie mai precauti, si deci, sa investeasca in fonduri cu grad de risc mai scazut, penru a se proteja de eventualele evolutii nefavorabile din pietele financiare. Desigur, pentru ei momentul rascumpararii este clar: cand ajung in momentul realizarii obiectivului. Insa in conditiile in care pe parcursul perioadei de economisire, exista perioade de cresteri semnificative pe burse, chiar si acesti investitori isi pot transfera detinerile in fonduri cu grad de risc mai mare, pentru a beneficia de cresterile de cateva luni de pe burse. Ulterior, se pot transfera din nou in fondurile „precaute”.

Exista investitori care economisesco perioada indelungata, si isi doresc sa se foloseasca de banii acumulati pentru a-si suplimenta veniturile lunare. Este cazul celor care au ajuns la pensie, si vor sa isi conserve standardul de trai, sau despre parintii ai caror copii au plecat la facultate si doresc sa aiba o suma lunara pe care sa le-o trimita pentru ca acestia sa se intretina pe perioada studiilor. Pentru ei, momentul rascumpararii nu este doar unul, cu vorbim despre rascumparari periodice, cu o frecventa pe care si-o stabileste fiecare (lunar, trimestrial), de o valoare modica, suficient cat sa acopere unele cheltuieli. Practic, dupa ce au investit sistematic timp de mai multi ani, acesti investitori se pot bucura o perioada de castigurile acumulate.

Cu siguranta exista multi investitori, care nu pot fi neaparat inclusi intr-un tip anume. Pentru a afla ce se potriveste fiecaruia, cea mai buna solutie este sa discutam cu un consultant in investitii. Nu costa nimic, iar discutia cu acesta poate sa ne ofere informatii valoroase cu privire la instrumentele investitionale care ni se porivesc intr-un anumit moment. In continuare, este suficient sa tinem legatura cu societatea de administrare (un telefon odata la cateva luni), pentru a ne asigura ca nu lasam oportunitatile pietei sa treaca pe langa noi.

Leave a Reply

preload preload preload