Mar 09

Începând cu data de 7 mai 2009, sistemul de calcul al activelor fondurilor de investitii din Romania s-a modificat.

Până la această dată, atunci când investitorii doreau să investească într-un fond mutual ce îşi desfăşura activitatea în România, ştiau pe loc câte unităţi de fond cumpără de banii investiţi, şi aceasta pentru că ştiau care era valoarea unităţii de fond valabilă în ziua în care făceau operaţiunea.

Spre exemplu, pe data de 10 februarie 2008, un investitor a investit 1500 lei in fondul X. La sediul administratorului i s-a comunicat că valoarea unităţii de fond X valabilă la data de 10 februarie 2008 era 10 lei. Astfel, investitorul a achiziţionat 150 de unităţi de fond X.

De ce se ştia valoarea valabilă a unităţii de fond în ziua operaţiunii?

Pentru că activul fondului se calcula diferit. Am mai discutat în acest site despre modul în care se calculează activul unui fond, şi faptul că reprezintă activul din ziua anterioară, plus sumele intrate din adeziuni minus sumele ieşite din răscumpărari. Înainte de 7 mai 2009, activul calculat într-o zi era valabil peste 2 zile. Adica, pentru activul calculat pe data de 10 februarie 2008, valoarea unitara era valabila pe 12 februarie.

Ce puteai sa faci pana pe 7 mai 2009 ?

Puteai foarte usor sa speculezi fondurile de investitii. Cum? Foarte simplu: daca urmareai bursa, si vedeai ca intr-o zi ea creste foarte mult (spre exemplu cu 10%), dupa ora 16.30 (cand se inchide bursa) puteai sa cumperi unitati de fond la un fond de actiuni. Astfel, beneficiai astazi de un pret mic, si peste 2 zile, stiai sigur ca activul tau va creste cu pana la 10% (in functie de structura investitiilor in actiuni a fondului de actiuni), pentru ca preturile de inchidere ale bursei de astazi se vor reflecta in valoarea valabila a unitatii de fond peste 2 zile. Puteai ulterior, sa depui o cerere de rascumparare (plateai un comision de rascumparare de cam 3%), si iata cum in doar 2 zile marcai un profit de pana la 7%, fara sa-ti asumi riscuri.

Cu siguranta ati putea spune ca aceasta era o masura in avantajul celor care urmareau bursa. Insa pentru ceilalti investitori ai fondului, aceste speculatii erau nefavorabile, pentru ca atunci cand acesti investitori speculativi isi rascumparau banii, valoarea unitara a fondului scadea, ceea ce evident prejudicia investitorii pe termen lung.

Ce s-a schimbat?

In prima etapa, administratorii de fonduri au stabilit comisioane mai mari de rascumparare pentru detinerile mai scurte de cateva zile, pentru a descuraja aceste practici. Ulterior, insa, CNVM-ul a venit in sprijinul investitorilor si a modificat regulile de calcul a activelor fondurilor. Acum, activul care se caluleaza astazi are la baza preturile de acum 2 zile, iar valoarea rezultata este cea valabila in urma cu doua zile. Practic, daca eu calculez pe 10 martie 2010 activul unui fond o fac pe baza preturilor din data de 8 martie 2010, iar ceea ce rezulta este valoarea unitara a fondului valabila in data de 8 martie 2010 (cu doua zile in urma). Acest lucru are drept consecinta efectuarea de operatiuni la pret necunoscut, acesta fiind calculat abia peste 2 zile, pe baza activelor si preturilor de astazi.

Se mai pot face speculatii acum?

Nu. Chiar daca ai vedea ca astazi creste bursa cu 10% spre exemplu, daca ai investi acum 1000 RON, ar fi la pret necunoscut, iar peste 2 zile, cand se calculeaza activul de azi, cresterea bursei de azi este reflectata, si deci, valoarea unitara calculata peste 2 zile si valabila astazi este mai mare (tocmai datorita faptului ca a crescut bursa). Ai cumpara astfel mai putine unitati de fond. E ca si cum ai cumpara pe maxime…

Concluzie

Chiar daca la prima vedere efectuarea de operatiuni la pret necunoscut poate fi un neajuns, acest lucru este de fapt un avantaj. Esti protejat de masurile speculative pe care le-ar putea lua alti investitori pe moment, iar tu nu ai decat de castigat.

Leave a Reply

preload preload preload