Ian 07

În multe ţări vestice, oamenii au obiceiul de a-şi defini obiective sau planuri în noaptea de Revelion, pe care să le ducă la îndeplinire pe parcursul anului. Deşi românii nu obişnuiesc să-şi facă astfel de promisiuni pentru Anul Nou, vă prezentăm mai jos 5 obiective financiare pe care orice român ar trebui să le însuşească pentru anul 2011.

1. Plătiţi-vă toate taxele şi impozitele datorate şi nu uitaţi să verificaţi cât aţi plătit în anul 2010, pentru a vă reconcilia sumele datorate cu cele cuvenite, deoarece este probabil să fie cazul să primiţi bani înapoi de la stat. Completaţi deci declaraţia 225 (găsiţi aici şi instrucţiunile de completare) la timp şi depuneţi-o până pe 25 ianuarie 2011 la organele fiscale competente şi urmăriţi calendarul de depunere a declaraţiei 225 pe parcursul întregului an.

2. Creaţi-vă (dacă nu aveţi deja unul) sau revizuiţi-vă planul de economisire şi investiţii personal. Porniţi de la bugetul de venituri şi cheltuieli pe care îl estimaţi pentru acest an, analizaţi cât de mari sunt economiile în caz de urgenţă comparativ cu anii trecuţi şi definiţi-vă propriul plan de economisire. Nu uitaţi că deşi majoritatea românilor consideră că este bine să aibă economii puse deoparte (pentru urgenţe, achiziţii, educaţie, investiţii de orice natură), doar 20% dintre ei reuşesc să economisească. Incercaţi deci, să vă „blocaţi” cheltuielile fixe la un anumit nivel şi economisiţi cât mai mult. În rândul românilor care economisesc, suma pusă deoparte este în medie de 20% din venituri.

3. Selectaţi-vă un consilier financiar care să vi se potrivească. Este important să economisiţi, însă şi mai important este cum alocaţi economiile acumulate, cu alte cuvinte, ce instrumente financiare alegeţi pentru a vă păstra economiile. Discutaţi cu un consilier financiar competent despre nevoile dumneavoastră financiare, despre orizontul de timp în care doriţi să acumulaţi capital, şi despre destinaţia finală a economiilor şi stabiliţi împreună mixul potrivit de instrumente financiare. Alegerile financiare făcute de vecini sau prieteni nu sunt întotdeauna potrivite şi pentru dumneavoastră.

4. Creşteţi-vă gradul de educare financiară. Peste 65% dintre români se consideră insuficient informaţi din punct de vedere financiar. Propuneţi-vă să învăţaţi un lucru nou despre domeniul financiar în fiecare lună. Citiţi cărţi financiare, abonaţi-vă la bloguri de specialitate, citiţi presa de specialitate.

5. Urmăriţi piaţa şi fiţi atent la recomandările pe care le fac consulanţii financiari, pentru a nu pierde oportunităţile de pe piaţă. Astfel veţi fi la curent cu noutăţile de pe pieţele financiare şi veţi putea profita de momente foarte bune pentru investiţia în anumite instrumente (ex. listarea Fondului Proprietatea, considerată evenimentul anului 2011 la Bursa de valori Bucureşti).

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă gratuit aici şi veţi primi pe email noutăţile publicate pe blogul Despreinvestiţii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload