Dec 17

Potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de cercetare de piaţă GFK cu privire la obiceiurile de economisire ale românilor, doar 20% dintre aceştia declară că au economii sau investiţii făcute, adică bani pe care i-au pus deoparte sau i-au investit în ceva ce ar putea să vândă mai târziu cu câştig.

În ceea ce priveşte cuantumul economiilor, românii care economisesc declară că reuşesc să pună deoparte lunar suma de 468 RON, adică un pic peste 100 de EUR, sau în termeni relativi, aproximativ 20% din venituri sunt destinate economisirii.

Referitor la trendul de economisire, majoritatea românilor declară că în anul 2010 au economisit mai puţin decât au reuşit să pună deoparte în anul 2009, pe fondul creşterii cheltuielilor curente şi scăderii unei părţi din venituri. Însă pentru 2011, aproximativ 25% dintre români declară că intenţionează să-şi crească rata de economisire, în special pentru ca sunt îngrijoraţi cu privire la viitorul lor sau pentru că veniturile lor au crescut sau vor creşte.

Moneda preferată de economisire rămâne leul pentru majoritatea românilor (80%), în principal deoarece aceasta este moneda în are îşi încasează salariul. Totuşi, majoritatea populatiei analizate consideră ca euro este o moneda mai stabilă si de încredere decât leul românesc si dolarul american: 59% percep moneda europeană ca fiind cea mai stabilă şi de încredere. În legătură cu moneda naţională perceptiile sunt polarizate: 25% din populatie o consideră cea mai stabilă monedă, dar 55% o consideră mai puţin stabilă ca euro sau dolarul american. Interesant este că persoanele cu educaţie ridicată sunt mai înclinate să plaseze leul după euro şi dolar, din punct de vedere al stabilităţii. Totuşi, persoanele care au economii sunt mai încrezatoare în leu comparativ cu restul populaţiei analizate.

În ceea ce priveşte intrumentele de economisire, principalele instrumente de economisire şi investitii utilizate sunt produsele bancare, deşi se remarcă 28% tendinţa de a păstra banii în numerar, pentru 28% dintre români. Totuşi, aproape o treime din populaţia analizată (32%) ar folosi alte metode de economisire şi investire decât banca, dar nu ştiu cum, iar aproape un sfert (24%) ar folosi metode alternative, dar timpul nu le permite. De asemenea, cei care doresc să investească în instrumente care asigură câştiguri mai ridicate decât depozitele şi conturile de economii reprezintă 35% din populaţie.Se remarcă cei care au propria afacere sau o poziţie de management, care sunt mai înclinaţi să investească în instrumente care asigură câştiguri mai ridicate decât produsele bancare (47%).

Rezultatele studiului pot fi vizualizate aici.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email fiecare articol nou publicat pe blogul DespreInvestitii.

Leave a Reply

preload preload preload