Dec 03

De ce să îţi orientezi banii către obligaţiuni în aceste vremuri? Iată cinci motive:

1. Investiţia în obligaţiuni îţi protejează economiile de inflaţie.

Pentru a fi atractive pentru investitori, emisiunile de obligaţiuni se fac, în general, cu un cupon superior ratei inflaţiei. Astfel randamentul anual al obligaţiunilor va fi net pozitiv. Acest lucru transformă obligaţiunile într-un intrument excelent pentru conservarea capitalului şi obţinerea unor creşteri reale.

În absenţa unui indice cu privire la randamentele oferite de obligaţiunile româneşti, vă arătăm mai jos o comparaţie între rata inflaţiei şi fondul de investiţii în obligaţiuni Certinvest Obligaţiuni, în perioada 1 ianuarie 2008-31 octombrie 2010. Datele referitoare la rata inflaţiei sunt preluate de pe site-ul Institutului Naţional de Statistică iar cele referitoare la evoluţia Certinvest Obligaţiuni sunt valorile certificate zilnic de depozitarul fondului şi afişate pe site-ul Certinvest.

2. Investind în obligaţiuni îţi asumi un risc scăzut

Pe piaţa românească se tranzacţionează obligaţiuni guvernamentale, municipale sau corporative, emise de companii mari. Riscul de default în cazul acestor tipuri de obligaţiuni este foarte scăzut, deci, riscul asumat de investitorii în astfel de instrumente este de asemenea, scăzut

3. Diversificarea investiţiilor

Pentru că toată lumea ştie că nu e bine să pui toate ouăle într-un singur coş, investind în obligaţiuni, îţi diversifici portofoliul de instrumente financiare, adăugând o categorie de investiţii cu grad scăzut de risc.

4. Ţi se potrivesc indiferent de orizontul tău investiţional.

Indiferent dacă eşti un investitor pe termen lung (vrei să acumulezi pe parcursul mai multor ani) sau pe termen scurt (vrei să îţi protejezi preţ de câteva luni economiile acumulate de evoluţiile nefavorabile ale pieţelor financiare), obligaţiunile îţi oferă posibilitatea de a face asta. Poţi alege să păstrezi o obligaţiunile până la maturitate, sau poţi să o vinzi, atunci când ai nevoie de capital. Obligaţiunile sunt active lichide.

5.  Asigură un flux stabil de venituri

Obligaţiunile sunt un instrument bun de plasare a bamnilor pentru cei care doresc să-şi asigure venituri stabile, deoarece acestea plătesc cuponul la intervale regulate de timp.

Cum poţi să accesezi obligaţiunile?

Pentru un investitor care nu dispune de sume foarte mari de bani, cea mai accesibilă variantă de a cumpăra obligaţiuni este printr-un fond de investiţii în obligaţiuni. Nu numai că poate să investească oricât şi oricând (fără a mai depinde astfel de urmărirea momentului emisiunilor de obligaţiuni), dar fondurile de obligaţiuni le oferă investitorilor şi diversificarea pe mai mulţi emitenţi (scăzând astfel riscul de expunere pe un singur emitent de obligaţiuni ).

Investiţia în fonduri de obligaţiuni este extrem de simplă şi presupune doar completarea unui formular de adeziune şi virarea banilor.

Pentru a vedea o listă cu fondurile de obligaţiuni disponibile investitorilor, pe piaţa românească, pe pagina Asociaţiei Administratorilor de Fonduri sunt redate toate fondurile, alături de randamentele lor,  pentru a vă înlesni decizia de alegere a unui fond.

În oferta Certinvest, fondul Certinvest Obligaţiuni este fondul de investiţii în obligaţiuni , fiind în acelaşi timp, unul dintre cele mai populare fonduri în rândul investitorilor companiei.

Leave a Reply

preload preload preload