Noi 05

Află aici care sunt cele mai uzuale instrumente investiţionale, şi ce presupun ele, din perspectiva aşteptărilor legate de randamente şi riscului asumat. Află, pe parcursul următoarelor săptămâni, cum funcţionează:

Instrumentele pieţei monetare
Obligaţiunile
– Acţiunile
– Instrumentele derivate

Astăzi, analizăm Acţiunile.

Există două tipuri principale de acţiuni:

  • Acţiuni listate
  • Acţiuni nelistate

Din oferta Certinvest, fondurile Certinvest Dinamic şi Certinvest XT Index se orientează către investiţii în acţiuni, în proporţii de minimum 65%, respectiv 90%.

Acţiunile listate

Acţiunile listate (cotate) reprezintă titluri financiare ce atestă drepturile de proprietate într-o societate. Fiecare acţiune este o parte nedivizibilă a capitalului social al societăţii emitente de acţiuni. Tranzacţionarea (cumpărarea / vânzarea) de acţiuni listate se realizează prin intermediul unei burse de valori, iar valoarea la care se tranzacţionează acţiunile unui emitent se numeşte valoarea de piaţă. Aceasta este stabilită zilnic, pe bursă, reprezentând preţul rezultat din întâlnirea cererii de acţiuni (cumpărare) cu oferta de acţiuni (vânzare). Cum cererea şi oferta pentru acţiunile unui emitent se modifică pe parcursul zilei, preţul variază pe perioada şedinţei de tranzacţionare. Preţul de la finalul şedinţei de tranzacţionare la bursă se numeşte preţ de închidere.

În România, există două burse prin intermediul cărora se tranzacţionează acţiuni:

  • Bursa de Valori Bucureşti – aici sunt listaţi 72 emitenţi, cu o capitalizare totală de 21,722 mld EUR Dintre aceştia, 22 emitenţi sunt listaţi la categoria I, 48 la categoria a II-a, un emitent la categoria a III-a şi un emitent la categoria „Internaţionale”. Diferenţa între cele trei categorii este dată de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească emitenţii cu privire la mărimea capitalurilor proprii şi a profitului net.

Există, de asemenea, piaţa Rasdaq (care funcţionează tot în cadrul Bursei de Valori Bucuresti), unde sunt listate 1,387 companii, din care 5 la categoria I, 9 la categoria a II-a şi 1,373 la categoria a III-a.

  • Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu – În cadrul Bursei Monetar-Financiare şi de Mărfuri Sibiu există 3 secţiuni: Spot (unde sunt trazacţionate acţiunile a doi emitenţi), Futures (pe acţiuni, indici, cursul de schimb, aur, petrol) şi Options (pe acţiuni, cursul de schimb, aur).

Acţiuni nelistate

Acţiunile nelistate reprezintă acea categorie de acţiuni care nu sunt trazacţionate prin intermediul unei burse de valori, schimbarea dreptului de proprietate asupra acestora fiind realizată prin tranzacţii directe între vânzător şi cumpărător. Aceste acţiuni sunt plasamente mai puţin lichide decât acţiunile listate, deoarece există riscul să nu existe în orice moment un potenţial cumpărător şi investiţia să nu poată fi lichidată imediat. În activul fondurilor de investiţii, acţiunile nelistate sunt evaluate la cea mai mică valoare dintre preţul mediu de achiziţie şi valoarea contabilă pe acţiune din ultima situaţie financiară.

Pentru o descriere mai detaliată a diferitelor metode de analiză a unei acţiuni, folosiţi următoarele linkuri, graţie partenerului nostru FinMentor:

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload