Oct 08

Am constatat că există mulţi oameni care se uită la performanţa dintr-o anumită perioadă a diverselor instrumente de inevstiţii şi îl aleg pe cel mai performant, aşteptându-se ca pe un termen mai lung, clasamentul randamentelor să rămână acelaşi. Insă, aşteptările legate de randamentul investiţiilor trebuie conturate în conformitate cu instrumentele investiţionale alese, altfel comparaţiile riscă să devină irelevante.

Cea mai bună modalitate de evaluare a randamentelor este de a le compara cu un indice din piaţă relevant.

Astfel, pentru instrumentele cu venit fix, cum sunt fondurile de obligaţiuni, spre exemplu, un indice relevant ar fi rata medie a dobânzii pentru depozitele atrase pe piaţa interbancară, adică în cazul instrumentelor cu venit fix în lei, ROBID. În consecinţă, pentru a selecta cel mai bun fond de obligaţiuni, ar trebui să urmărim evoluţia faţă de ROBID, şi dacă fondul de obligaţiuni se situează constant peste această valoare, atunci reprezintă o investiţie potrivită în condiţiile de risc scăzut pe care le presupun fondurile de obligaţiuni.

În cazul instrumentelor monetare, cum sunt fondurile monetare, sau chiar depozitele, un indice de piaţă relevant ar fi rata inflaţiei. Doar dacă dobânda netă a unui depozit sau randamentul unui fond monetar depăşesc rata inflaţiei, putem spune că aceea este o investiţie bună, sau un plasament bun pentru economii, în condiţii de risc minim.

Pentru investiţiile în instrumente financiare mai riscante, precum acţiunile, sau un fond de acţiuni, cel mai bun reper de performanţă îl reprezintă un indice bursier relevant pentru acţiunile respective sau pentru specificul respectivului fond de acţiuni. Astfel, printre cele mai relevante repere se numără indicele BET, BET-FI sau BET-XT.

Desigur există şi investiţii diversificate, ce îmbină aceste elemente în proporţii diferite. Pentru a avea o idee cât mai clară dacă ele sunt performante sau nu, nu trebuie decât să ne construim propriul indice în care să includem, în proporţiile corecte, reperele relevante pentru fiecare investiţie din portofoliu.  Spre exemplu, dacă ne orientăm în proporţie de 35% către acţiuni, 40% depozite, 25% obligaţiuni, investiţiile noastre pot fi apreciate drept  performante dacă vor depăşi cumulat performanţa indicelui următor: 35% BET+40% rata inflaţiei + 25% ROBID la 12 luni.

Vă doriţi să ştiţi dacă investiţiile voastre performează? Lăsaţi-ne mai jos un mesaj cu structura portofoliului propriu, şi vă răspundem.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload