Sep 24

Luna Septembrie 2010 a adus cresteri de peste 3% pe principalii indici bursieri ai BVB, care încearca sa reverseze trendul descendent observat în Aprilie- Iunie anul curent. Investitorii îsi pun întrebarea în aceste zile daca actiunile cotate pe BVB sunt atractive la cumparare si în ce directie se vor îndrepta indicii bursieri pâna la sfarsitul anului 2010.

Un posibil raspuns la aceasta întrebare am putea gasi privind datele din tabelul de mai jos unde gasim preturile de închidere la 23.09.2010 ale actiunilor ce fac parte din indicele BET-XT, un indice blue-chip ce reflecta evolutia celor mai lichide 25 de companii tranzactionate pe BVB, si indicatorul PER (Price Earnings Ratio) calculat folosind profitul net in ultimele patru trimestre consecutive pana la data de 30.06.2010.

Observam ca unele companii au un PER ridicat, ca de exemplu SIF TRANSILVANIA (SIF3) cu un PER de 20,8 si ALRO SA cu 26,8 sau chiar foarte ridicat cum ar fi COMPA S.A. care afiseaza o valoare de 110,6, în timp ce alte actiuni afiseaza un indicator PER destul de atractiv.

Inversand indicatorul PER (Price Earnings Ratio), adica calculand indicatorul 1/ PER, putem calcula cu usurinta randamentul castigului potential al actiunii respective în acest moment pe orizontul de timp viitor.

Analizand tabelul de mai sus se pot puncta urmatoarele elemente:

  • unele actiuni ofera în acest moment un randament ridicat, chiar peste 20% cum este AZOMURES S.A. (24,0%);
  • alte actiuni ofera randamente atractive, usor peste 10%, cum sunt S.N.T.G.N  TRANSGAZ S.A. (13,4%) S.S.I.F. BROKER S.A. (13,2%), ROMPETROL WELL SERVICES SA (13,0%), SIF MOLDOVA SA -SIF2 (11,8%) si OMV PETROM SA (11,1%). Aceste randamente sunt mai atractive raportat la randamentul mediu de 7,0% p.a. platit de Ministerul Finantelor Publice la licitatiile organizate pentru titlurile de stat pe termen scurt pana la 1 an desfasurate începand din mijlocul lui August pâna în Septembrie;
  • alte companii afiseaza randamente usor atractive, cuprinse între 7% si 10%, cum sunt BIOFARM SA (9,9%), SIF BANAT CRISANA- SIF1 (8,8%), BRD-Groupe Societe Generale SA (8,6%) si SIF MUNTENIA-SIF4 (8,5%);
  • alte companii afiseaza randamente mai putin atractive, între 5% si 7% pentru investitori in acest moment, deoarece au un PER relativ ridicat cum sunt SIF OLTENIA-SIF5 (6,9%), CONDMAG SA (6,1%), DAFORA SA si ANTIBIOTICE SA (ambele cu 5,9%), BANCA TRANSILVANIA SA si TERAPLAST SA (ambele cu 5,5%);
  • observam randamente mici si foarte mici pe unele actiuni cum sunt SIF TRANSILVANIA SA-SIF3 (4,8%), ALRO SA (3,7%) si COMPA SA (0,9%);
  • pentru actiunile în dreptul carora este trecut “n/a” in tabel, nu s-a putut calcula un indicator PER deoarece companiile respective afiseaza pierderi nete în ultimele patru trimestre consecutive pana la data de 30.06.2010.

Tinand cont de randamentele castigurilor atractive oferite în acest moment de cea mai mare parte a actiunilor ce fac parte din indicele bursier BET-XT, investitorii interesati sa investeasca pe BVB pot sa ia direct o expunere pe acest indice.

Pentru cei care doresc sa beneficieze de randamentul acestui indice, fara a efectua singuri tranzactiile direct pe bursa, exista fondul XT Index, ce replica componenta indicelui BET-XT.

Vi s-a parut interesant acest articol? Abonati-va gratuit aici si veti primi pe email cele mai noi articole scrise pe blogul investitional DespreInvestitii.ro.

One Response to “Sunt atractive actiunile cotate pe BVB la cumpărare ?”

  1. Despreinvestitii…

    […] something about despreinvestitii[…]…

Leave a Reply

preload preload preload