Ian 27

Ciclurile economice au demonstrat ce in perioadele de criza economica apetitul pentru risc al investitorilor este redus. Care sunt totusi acele sectoare economice care atrag in continuare investitorii, si care sunt fundamentele dupa care acestia se uita?

In primul rand este vorba de sustenabilitatea consumului produselor din sectorul pe care acestia il analizeaza. Se cauta sectoarele economice care au un nivel al cererii relativ stabil care asigura un flux de venituri important si un nivel al dividendului ridicat.

Printre sectoarele care indeplinesc aceste conditii, cel mai activ este sectorul energetic. Evident in cadrul acestui segment exista diferente intre evolutia companiilor implicate in industria petroliera, companiile de utilitati si energiile alternative. Un portofoliu echilibrat cu expunerea pe acest domeniu intruneste calitatile necesare pentru a-l face atractiv pentru investitori. Astfel, volatilitatea ridicata a industriei petroliere este compensata de stabilitatea data sectorul de utilitati si se completeaza cu potentialul urias de crestere al energiei alternative care a devenit o prioritate absoluta a tuturor guvernelor din lume. Elocvent in acest sens este faptul ca, potrivit unui raport al ONU, in 2008, investitiile in energie regenerabila au reprezentat pentru prima data mai mult de jumatate din totalul investitiilor in noi capacitati de productie a energiei (140 mld USD)

Pretul energiei, in special al petrolului, a avut de suferit de pe urma crizei financiare, insa revenirea economiei este indisolubil legata de energie. Chiar si in aceste conditii consumul de produse petroliere a scazut in 2008 doar cu 0.6%, in timp ce consumul de gaz natural a crescut cu 2.5%, datorat in principal Chinei, al carui consum de gaz a crescut cu 15.8%, in timp ce consumul de carbune la nivel mondial a crescut cu 3.5%.

Odata ce efectele crizei se vor estompa, vom asista la un reviriment in industrie si in sectorul manufacturier. De asemenea vom asista la o intensificare a transportului la nivel mondial, iar comertul global isi va relua ritmul de crestere atat dinspre tarile in curs de dezvoltare cu capacitati de productie foarte mari precum China, India sau Brazilia, catre tarile dezvoltate, cat si in sens invers.

Aceasta expansiune va fi anticipata de evolutia pretului la produsele energetice, cu pana la 12 luni inainte, atunci cand companiile care genereaza comert vor avea primele semnale de reviriment al cererii In general, cresterile se reiau in ciuda lipsei de stiri pozitive fundamentale, iar trendul de crestere este accelerat de primele semne de iesire din perioada de declin economic.

Analizand din punct de vedere al profitabilitatii portofoliul pe termen lung, investitiile in energie s-au dovedit mai profitabile decat investitiile diversificate pe toate sectoarele, iar companiile energetice au ocupat pozitii strategice in portofoliile investitorilor institutionali. Mai jos exte prezentat un tabel comparativ cu evolutia S&P 500 Index (Indicele compozit ale celor mai mari 500 de companii americane) si S&P Energy Index (Indicele sectorului energetic din SUA) in ultimii 10 ani.

Comparatie evolutia indicilor S&P 500 si S&P Energy Index in perioada 1999-2009

Asadar, o investitie in sectorul energetic in urma cu 10 ani ar fi reprezentat o optiune cu mult mai profitabila decat intr-un portofoliu compozit. Randamentul obtinut, chiar si in conditiile unei crize importante ar fi fost de 84% fata de o scadere de 27%.

One Response to “Investitii de criza”

  1. Raul spune:

    cum ar fi evoluat o investitie in aur comparativ cu cea in sectorul energetic sau intr-un indice composit?

Leave a Reply

preload preload preload