Aug 27

Nu e niciodată prea devreme sau prea târziu pentru a începe să te gândeşti serios la viitor şi a-ţi planifica în consecinţă finanţele asigurându-te că vei reuşi să îţi îndeplineşti obiectivele de viitor, în perioada anticipată.

Planificarea financiară poate fi asemănată cu procesul de planificare a unei călătorii. Mai întâi alegi locul sau locurile pe care doreşti să le vizitezi (stabilirea obiectivelor), îţi alegi perioada în care doreşti să pleci (stabileşti orizontul de timp al obiectivelor definite), apoi selectezi cele mai potrivite rute şi mijloace de transport către destinaţia aleasă (alegerea instrumentelor financiare capabile să indeplinească obiectivele propuse), şi în final plăteşti pentru serviciile alese (contribui riguros la planul financiar personal).

De ce avem nevoie de planificare financiară?

În primul rând, trebuie subliniat că planificarea financiară este necesară oricărui adult, indiferent de statutul său social, familial sau intelectual. Fie că este la prima slujbă, tocmai i s-a născut primul copil, sau trece printr-un divorţ, fiecare persoană adultă ar trebui să treacă printr-un proces de planificare financiară, menit să îl ajute să îşi definească obiectivele pe termen mediu şi lung şi să îi canalizeze acţiunile către realizarea acestor obiective.

Un plan financiar bine întocmit îl poate ajuta pe un tânăr aflat la prima slujbă să îşi cumpere o casă sau să-şi deschidă o afacere într-un interval X de timp, în timp ce pe un proaspăt părinte îl poate asigura că îşi va putea trimite copilul la o şcoală de prestigiu, sau că îl poate ajuta să îi deschidă acestuia un cabinet stomatologic sau poate un atelier de tâmplărie. Esenţa este că un plan financiar întocmit corect şi respectat cu stricteţe ne ajută să ne vedem aspiraţiile realizate.

Absenţa unui plan financiar poate conduce la numeroase inconveniente. O familie poate să rămână neprotejată financiar  în eventualitatea unei calamităţi naturale sau a unui deces, a unei boli sau a unei invalidităţi a unuia dintre părinţi. Însă chiar şi fără a întâmpina astfel de probleme, absenţa unui plan financiar conduce la nerealizarea unor obiective legate de educaţie, carieră, călătorii sau pensionare anticipată.

Etapele unei planificări financiare de calitate:

Aşa cum arătam şi în analogia de la început, există două etape principale în realizarea unui plan financiar:

I. Stabilirea obiectivelor şi a intervalului de timp în care se doreşte realizarea lor – aceasta este o etapă esenţială, de care va depinde succesul sau eşecul acţiunilor financiare.

Fiecare persoană are obiective diferite, însă majoritatea acestora pot fi incluse în următoarele categorii:

1. Protecţie financiară împotriva riscului de:

– deces neaşteptat

– invaliditate

– cheltuieli medicale

– pierderi şi deteriorări ale proprietăţilor imobiliare

– şomaj

2. Acumulare de capital în scopul:

– creării unui fond pentru urgenţe

– susţinerii familiei

– nevoilor educaţionale

– investiţiilor

3. Asigurarea unui venit suplimentar la pensie

4. Managementul proprietăţilor imobiliare.

Este foarte importantă identificarea corectă a obiectivelor şi a orizontului de timp în care se doreşte atingerea lor, deoerece de acestea va depinde următoarea etapă:

II. Alegerea instrumentelor financiare – această etapă presupune analizarea fiecărui obiectiv identificat anterior şi selectarea celor mai potrivite instrumente financiare pentru satisfacerea lui.  Spre exemplu, dacă printre obiectivele unei familii  se numără protecţia financiară a acesteia în eventualitatea decesului sau invalidităţii unuia dintre părinţi, timp de cel puţin 15 ani, sau în eventualitatea unui cutremur şi crearea unui fond de şcolarizare a copilului când va fi termina şcoala gimnazială, instrumentele financiare potrivite acestor obiective ar fi: câte o asigurare de viaţă pentru fiecare dintre părinţi, o asigurare a locuinţei împotriva riscului de cutremur, şi un fond de acumulare pe termen lung (un fond de investiţii diversificat).

Pentru reuşita planului financiar întocmit mai sus, este absolut esenţială respectarea acestuia. Deşi acest lucru poate părea evident, sunt multe persoane care deviază de la acesta în funcţiile de necesităţile de moment. Am întâlnit persoane care după 2-3 ani de contribuţii la asigurarea de viaţă şi-au spus că n-o să li se întâmple nimic şi au renunţat la aceasta. Sau persoane care au hotărât să folosească banii acumulaţi în contul de şcolarizare a copilului, după 5 ani de contribuţii, pentru a face renovări în casă, spunându-şi că vor pune ei banii la loc. Însă întotdeauna pot interveni probleme curente, care să necesite rezolvări financiare. Acestea însă nu trebuie să afecteze randamentele obiectivelor pe termen lung, iar pentru aceste probleme curente cel mai eficient este includerea în planificarea financiară a unui obiectiv de creare a unui cont de urgenţe.

Aveţi nevoie de ajutor în planificarea voastră financiară? Lăsaţi-ne un mesaj mai jos, sau contactaţi-ne. Iar dacă doriţi să aflaţi şi alte lucruri pe teme similare, abonaţi-vă gratuit aici. Veţi primi informaţiile în căsuţa dumneavoastră de email.

One Response to “Planificarea financiară – un „must-have” pentru orice individ”

  1. f. mircea spune:

    sunt o persoana mereu „pe drumuri”(in afara tarii) si cer sprijin pentru un plasament de 100 000 €. La ora actuala banca(comisioane)+statul(impozi)+inflatia fac ca un depozit bancar sa fie o optiune cu pierderi…
    Multumesc mult

Leave a Reply

preload preload preload