Aug 13

Nu mica ne-a fost mirarea in momentul in care am vazut proiectul de modificare a Codului fiscal ce impunea pentru investitorii in fondurile de investitii plata anticipata trimestriala a impozitului pe castigurile realizate din investitiile in fondurile de investitii.

Desi am intreprins toate masurile posibile (reprezentantii pietei de capital si asociatia de profil au avut interventii televizate si audiente la Ministerul de Finante) in ceea ce priveste modificarea unui asemenea proiect, acestea au fost sortite esecului. Codul fiscal s-a modificat chiar asa cum s-a preconizat in proiect.

Din nefericire, impozitul de 1% pentru investitii mentinute mai mult de 1 an nu a fost pastrat. Acesta a devenit 16%.

Noua varianta a Codului Fiscal pe langa faptul ca mareste impozitul mai are si lacune. Nu exista nici o precizare cu privire la momentul din care incepe calcularea castigului impozitat, deoarece natural ar fi fost ca impozitul de 16% sa se aplice castigurilor realizate dupa data de 30 iunie, asa cum se aplica in prezent in cazul castigurilor din dobanzi la depozitele bancare. Insa pana in acest moment, Ministerul de Finante nu a publicat nici o clarificare in acest sens.

Iata un exemplu practic pentru a ilustra cum se vor impozita castigurile obtinute din fondurile mutuale.

In cazul in care un investitor detine o suma de 10.000 lei intr-un fond deschis de investitii si doreste in 05 septembrie 2010 sa isi rascumpere 3.000 de lei (corespunzator unui numar x de titluri de participare care au avut o crestere y)  societatea de administrare ii va plati suma rascumparata fara a retine la sursa nici un impozit pe venit.

In schimb, societatea de administrare este obligata sa transmita informaţiile privind totalul câştigurilor/pierderilor, în formă scrisă, pentru toate operatiunile efectuate in trimestrul III- al anului 2010 (chiar daca investitorul a realizat o singura operatiune in respectivul trimestru) până la data de 5 a lunii următoare trimestrului* (adica pana in data de 05 octombrie 2010) .

Pe baza acestor informatii investitorul trebuie sa depuna la organul fiscal competent (de regula Directia de impozite si taxe locale din raza domiciliului propriu ) cel tarziu pana in data de 25 octombrie 2010 ( inclusiv ) o declaratie de impunere . De asemenea trebuie sa plateasca anticipat si impozitul de 16% pe castigul efectuat – castig care se regaseste in formularul primit de la societatea de administrare.

Hotararea de Guvern care cuprinde normele de aplicare a modificarilor aduse Codului Fiscal – publicata in Monitorul Oficial nr. 542 din 03.08.2010 ne precizeaza ca plata anticipata a impozitului aferenta fiecarui trimestru se determina ca diferenta intre impozitul pe castigul net cumulat de la inceputul anului pana la sfarsitul trimestrului pentru care se face calculul si impozitul pe castigul net stabilit la sfarsitul trimestrului anterior.

In cazul in care diferenta dintre totalul castigurilor si pierderilor inregistrate cumulat de la inceputul anului este negativa, pentru trimestrul respectiv nu se datoreaza plata anticipata. Dar ceea ce a omis Codul Fiscal sa precizeze este ca investitorul are obligatia sa isi depuna declaratia din care reiese ca a inregistrat pierdere pe trimestrul respectiv la Adminsitratia Financiara, pentru a i se putea reconcilia pierderile cu castigurile, pierderile putand fi recuperate in decurs de sapte ani.

In cazul in care un investitor face cate o operatiune pe trimestru – trebuie sa mearga de 4 ori pe an la organele fiscale competente pentru a depune declaratia de impunere si plati impozitul corespunzator (in cazul in care inregistreaza castig) sau doar pentru a depune declaratia care atesta ca are pierdere.

Noi credem ca exista premise puternice ca aceasta noua varianta a Codului Fiscal sa fie imbunatatita, prin anumite amendamente care sa readuca formalitatile fiscale pe un fagas normal. O explicatie pentru aceasta incredere in schimbare este faptul ca din punct de vedere operational, organele fiscale vor intampina greutati la gestionarea noul flux de declaratii, de 4 ori mai amplu decat in prezent in conditiile in care pana anul trecut orice procesare de declaratii de impozit global era finalizata de catre organele fiscale in 6-7 luni.

Doriţi să aflaţi mai multe despre acest subiect? Lasati-ne un comentariu mai jos, sau abonaţi-vă gratuit aici.

* trimestrele sunt calculate astfel:

– trimestrul 1 cuprinde lunile ianuarie, februarie si martie,

– trimestrul 2 cuprinde lunile aprilie, mai si iunie,

– trimestrul 3 cuprinde lunile iulie, august si septembrie,

– trimestrul 4 cuprinde lunile octombrie, noiembrie si decembrie

5 Responses to “Cum se impoziteaza de acum fondurile de investitii?”

 1. Daniel Radu spune:

  Buna ziua
  Am o intrebare ce decurge in urma citirii articolului „Cum se impoziteaza de acum fondurile de investitii?”din 13 august 2010.In cazul in care nu doresc sa efectuez nici un fel de operatiuni de rascumparare de titluri la fondurile la care am investit ma va afecta in vreun fel noua lege fiscala?Mai exact daca ma rezum numai la operatiunea de a investi si nu voi apela deloc la rascumparare de titluri in urmatorii sa zicem 4,5 ani sau poate chiar mai mult,trebuie sa ma astept la surprize neplacute in viitor din partea Fiscului??Precizez ca lucrez in afara si vreau sa-mi creez singur propriul fond de pensii si pentru asta fac economii la sange in speranta ca voi avea o batranete cat de cat linistita.Va multumesc

 2. admin spune:

  Impozitul se aplica asupra venitului realizat care se obtine doar atunci cand rascumparati.
  Atata timp cat nu efectuati o operatiune de rascumparare nu se va calcula impozit.

 3. Amalia spune:

  De la ce data se impoziteaza cu 16% unitatile de fond de investitii – Asset Management Monetar (BCR)?
  Eu am cumparat in 2009 si am rascumparat in dec. 2010. Cum se face calculul pentru retinerea impozitului datorat si care este perioada de cand se aplica aceasta retinere ( se considera toata durata din mai 2009 pana in dec 2010 , sau se truchiaza si se aplica din iulie 2010 pana in decembrie 2010 ) ?
  Va multumesc
  Amalia

 4. investitii spune:

  Pentru Amalia:
  Nu putem sa ne pronuntam in privinta unitatilor de fond ale BCR, insa legea prevede ca se impoziteaza cu 16% castigurile obtinute din detinerile de unitati de fond indiferent de perioada in care acestea au fost detinute. Deci, nu se trunchiaza pana in iulie 2010, ci se aplica la tot castigul.

 5. Statul spune:

  Desi cam vechi comentariile… dar lucrurile sunt incredibile, cum este posibil sa se impoziteze castigul per total adica si retroactiv adica anterior anilor in care s-a emis legea?!
  Ce facem daca pana in x an sa zicem 2009 totul a mers ok dar in 2010 scade valoarea dramatic si te-ai hotarat vinzi. Statul inssa te forteaza sa platesti in fapt un profit facut anterior intrarii in vigoare a legii!
  Peste 2-4 ani statul poate sa puna 25-50% impozit, eventual sa-ti ia totul desi ai tinut banii ca sa te folositi peste ani , sa creasca si ei. Cand colea ei s-au devalorizat iar din cauza statului se ajunge la a nu se mai merita sa faci o zestre :)!

Leave a Reply

preload preload preload