Aug 06

Deşi ar părea că răspunsul la această întrebare este simplu, în realitate, atunci când evaluăm performanţa unui fond trebuie să ţinem cont de cel puţin 2 criterii:

1. Tipul fondului – Unele persoane compară randamentul fondurilor de investiţii cu dobânda bonificată de depozitele bancare, şi deşi o astfel de comparaţie este relevantă în cazul fondurilor monetare, sau a celor de obligaţiuni, în cazul fondurilor de acţiuni sau diversificate, a le compara performanţa cu cea a dobânzilor bancare e un exerciţiu similar cu a compara mere cu pere. Prin specificul investiţiilor unui fond de acţiuni, acesta poate fi mai degrabă comparat cu un indice bursier, deoarece plasamentele unui fond de acţiuni includ acţiuni într-o proporţie de minimum 85%. Compararea unui fond monetar, în schimb, cu cea a unui depozit este foarte relevantă, pentru că fondurile monetare investesc în depozite bancare, şi în alte instrumente cu grad similar de risc, purtătoare de dobândă, cum sunt titlurile de stat. Deci, regula în acest caz este de a compara randamentul fondului vizat cu cel al instrumentelor în care investeşte.

2. Orizontul de timp al investiţiilor fondului – Este inutil să analizăm randamentul unui fond de acţiuni într-o perioadă de o săptămână, deoarece orizontul de timp al unui fond de acţiuni este unul mai îndelungat, de cel puţin 3 ani. Sigur, în cazul fondurilor de indice, se poate analiza performanţa acestora în perioade scurte de timp, deoarece ne oferă un indicator referitor la gradul de corelaţie cu indicele pe care îl copiază. Un orizont de timp de o lună este potrivit pentru analizarea unui fond monetar, în timp ce în cazul unui fond de obligaţiuni, o perioadă relevantă de analiză este mai mare de 6 luni.

Şi pentru că am clarificat aspectele care determină o analiză corectă a performanţelor fondurilor de investiţii, vă invităm să vedeţi care sunt cele mai performante fonduri de investiţii aici.

N.B: Performanţele fondurilor de investiţii sunt calculate atât de către societatea de administrare cât şi de către depozitarii fondurilor, astfel încât există un mecanism suplimentar de verificare a corectitudinii lor. Aviva Investors România este singura societate de administrare de pe piaţa românască ale cărei fonduri sunt certificate GIPS (Global Investment Performance Standards), standardele internaţionale de evaluare a performanţelor.

Mai ştiţi şi alte criterii care stau la baza unei analize corecte a performanţelor fondurilor de investiţii? Lasaţi-ne mai jos un comentariu. Iar dacă doriţi să aflaţi mai multe despre acest subiect, abonaţi-vă gratuit aici.

Leave a Reply

preload preload preload