Iul 30

Probabil ca ati observat ca in toate comunicarile legate de fonduri de investitii, apare la sfarsit fraza „Cititi prospectul de emisiune inainte de a investi in acest fond”. Dincolo de obligatia legala de afisare a acestui indemn, citirea prospectului de emisiune a fondurilor de investitii de care suntem interesati ne ajuta sa identificam daca acel fond ni se potriveste si sa ne stabilim mai aproape de realitate asteptarile legate de randament.

Ce este prospectul de emisiune?

Prospectul de emisiune are aceleasi functionalitati ca cele ale unui ghid turistic atunci cand ne dorim sa vizitam o tara. Ne prezinta procedura de investitie/rascumparare (cum ajungem acolo), strategia de investitii (ce vizitam), valoarea unitatii de fond si eventualele comisioane (cat ne costa vizita), orizontul investitional (cat timp sa alocam excursiei ), si informatii cu privire la societatea de administrare a fondului, si depozitarul acestuia (cui sa ne adresam daca avem vreo intrebare).

Cum ne ajuta prospectul de emisiune?

Definirea strategiei investitionale – prospectul de emisiune arata instrumentele de investitii catre care se orienteaza fondul de investitii, si deci, ne ajuta sa identificam daca gradul de risc pe care si-l asuma fondul este compatibil cu gradul de risc pe care suntem noi dispusi sa ni-l asumam. Astfel, evitam sa investim intr-un fond prea riscant pentru noi. De asemenea, cunoasterea instrumentelor in care investeste fondul ne permite sa alegem corect instrumentele cu care sa comparam randamentul acestuia, cum ar fi compararea unui fond monetar cu un depozit.

Specificarea duratei investitiei – prospectul de emisiune recomanda o durata a investitiei in fond, astfel incat sa putem maximiza rezultatul investitiei noastre. Spre exemplu, durata investitiei intr-un fond de actiuni este de minimum 5 ani, pentru ca in acest interval de timp se pot acoperi  pierderile datorate unor eventuale corectii ale burselor.

Comisioane si taxe – unul dintre aspectele importante pe care trebuie sa le luam in calcul atunci cand alegem un fond de investitii este nivelul comisioanelor percepute. Asa cum aratam aici, exista 2 tipuri principale de comisioane pe care le suporta investitorii: cele de subscriere (platite la momentul nvestitiei) si cele de rascumparare (platite la momentul retragerii banilor). Mai exista un tip de comision perceput de fondurile de investitii, comisionul de administrare, care reprezinta insa un comision indirect, pe care investitorul nu il plateste propriu zis. Acest comision este inclus deja in randamentul fondului, deci nu diminueaza in nici un fel randamentul investitiei intr-un fond.

Prospectul simplificat

Societatile de administrare pun la dispozitia investitorilor si un prospect simplificat, un rezumat al principalelor puncte ale prospectului. Acesta este mai usor de parcurs decat un prospect de emisiune si este oferit investitorilor de catre societatea de administrare gratuit, la cerere.

Unde gasim prospectul de emisiune?

Societatile de administrare au obligatia de a publica prospectele de emisiune ale fondurilor administrate pe pagina de internet si de a le pune la dispozitia clientilor atunci cand vin la sediu.

Nu ti-am raspuns la intrebari? Lasa-ne un comentariu si spune-ne ce ai mai vrea sa afli, sau aboneaza-te aici ca sa primesti gratuit prin email articole asemanatoare. Iar daca stai mai mult pe facebook, viziteaza-ne aici.

3 Responses to “Descifrarea prospectului de emisiune”

  1. Daniel spune:

    un site excelent si foarte bune explicatiile:).

  2. Daniel Radu spune:

    Fara discutie,explicatiile sunt foarte bune.Am o intrebare legata oarecum de subiectul de mai sus:in cazul in care Romania va adopta moneda euro in 2015 ce se va intampla cu fondurile mutuale la care in prezent achizitia de UF se face in RON?Ridic aceasta problema pentru ca toate sumele investite de mine in fonduri mutuale sunt numai in RON.Va multumesc

  3. investitii spune:

    @Daniel Radu: este o intrebare foarte buna. La momentul adoptarii monedei euro, toate bunurile, serviciile, etc care in prezent sunt valuate in ron vor fi evaluate in euro, in baza unui curs de schimb stabilit. Este aceeasi situatie si cu activele fondurilor de investitii (din toata piata romaneasca) – ele vor fi evaluate in euro. Plasamentele vor fi facute in continuare pe piata romaneasca (in fucntie de specificul fiecarui fond), insa de la acel moment, ele vor deveni plasamente in euro. Puteti face analogia cu momentul trecerii la leul greu. Atunci toate activele au fost reevaluate in RON, dupa „cursul de schimb” 1 ron = 10 000 lei vechi. In mod similar se va intampla si la momentul adoptarii euro drept moneda oficiala.

Leave a Reply

preload preload preload